Quadern de vida

El diumenge al matí em llevo a les 7.30h perquè he quedat amb el Ferran, l’Anna i el Carles per pujar a la Datzira, el mas on hi ha l’hort de la nostra cooperativa de verdures. Som al mig del pont de Tots Sants, i fent broma comentem que és una mica “friki” quedar tan d’hora enmig de quatre dies de festa per anar a currar “de gratis” muntant la teulada d’un galliner. Dins meu me n’alegro de debò i dono gràcies per aquest petit “friki-miracle”!

Quan arribem, ens reben la Paloma, el Burrito, la Pati i el Vila. Ens presenten a cinc amics seus de Granollers, que resulta que són paletes i també han vingut a donar un cop de mà i a orientar-nos en com ha d’anar “la obra”. Mica en mica va arribant més gent de la coope per unir-se a fer de peons d’obra, classificant teules, netejant-les, traient el ciment que tenen per sobre… és cansat però tothom dóna la seva energia, mentre la teulada va prenent forma i  la Paloma va preparant un super dinar que després compartim i gaudim tots junts. Tota la feina que fem plegats em permet xerrar amb gent que conec poc, només de vista, dels dijous quan vaig a buscar la cistella. M’assabento que l’Albert i l’Anna són a l’atur, que l’Ester i el Marc fa cinc anys que estan reconstruint una masia per viure-hi… ells també saben més de mi… anem fent comunitat, i per això també dono gràcies.

Em vaig adonant que el que estem fent és una acció col·lectiva al servei d’un projecte comú, un projecte que cada vegada m’interpel·la i em qüestiona més:  em fa prendre consciència de les conseqüències que té el meu consum, del valor que té treballar la terra i el menjar que produeix, de que hi ha altres maneres de viure i que hi ha gent que és realment capaç de donar valor als diners només quan es posen al servei del col·lectiu.

La multitud dels creients tenia un sol cor i una sola ànima, i cap d’ells no considerava com a propis els béns que posseïa, sinó que tot estava al servei de tots. Amb gran poder els apòstols donaven testimoni de la resurrecció de Jesús, el Senyor, i la gràcia abundosa de Déu actuava en ells.

Ningú d’entre ells no vivia en la indigència, perquè tots els qui eren propietaris de terres o de cases les venien, portaven el producte de la venda, i el dipositaven als peus dels apòstols. Després era distribuït segons les necessitats de cadascú. (Fets dels apòstols, 5, 23-35).

Dono gràcies per aquests dies de feina en comunitat, pel testimoni de tots i totes amb qui els he compartit. Espero tenir-los presents en el meu dia a dia, per recordar-me a mi i als altres, que en moments com els actuals, on a vegades costa tant de veure que és possible sortir de la precarietat d’aquest sistema injust, estan sorgint iniciatives d’utopia, de resurrecció!

El destino del hombre sobre la  Tierra es espiritual y moral; el régimen que este destino le impone es un régimen de frugalidad. En relación a su poder de consumo, a lo infinito de sus deseos, a los esplendores de su ideal, los recursos materiales de “la humanidad” son muy limitados; esta es pobre, y es necesario que lo sea, puesto que de otro modo, por la ilusión de los sentidos y la seducción del espíritu, vuelve a caer en la animalidad, se corrompe en cuerpo y alma, y pierde, por su propio disfrute, los tesoros de su virtud y de su genio. Así es la ley que nos impone nuestra condición terrestre, y que se demuestra a la vez a través de la economía política, de la estadística, de la historia y de la moral. Las naciones que persiguen la riqueza material y las voluptuosidades que esta procura, como bien supremo, son naciones en declive. El progreso o el perfeccionamiento de nuestra especie se encuentra por entero en la justicia i en la filosofía. […] Si viviéramos, como lo recomienda el Evangelio, con un espíritu de alegre pobreza, el orden más perfecto reinaría sobre la Tierra (La hora del decrecimiento, Ed. Octaedro).

Marta Moya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s